Zielony napój w smaku nieprzypominającym nic za pomocą czego mogłabym Wam wytłumaczyć jak smakuje dostępny jest w Egipcie praktycznie na każdym rogu. Najlepiej smakuje schłodzony z brudnej potrzaskanej szklanki (;
Nie każdy lubi 'asab. Jak znajoma kiedyś zafundowała mi owy napój to długo myślałam, kiedy go w ogóle wypiję albo gdzie go po cichu wylać, żeby nie zrobić jej przykrości. Jednak po wypiciu połowy stwierdziłam, że nie jest taki zły. Dużo lepiej smakował mi w Daharze, gdzie pojechaliśmy na bazar. Był upalny marzec, słońce prażyło, a zimny 'asab zniknął migiem gdzieś w moim przełyku (:
Sok z trzciny cukrowej wcale słodki nie jest jak i nie jest dostępny w Egipcie przez cały rok. Do jego produkcji potrzebne są świeże łodygi trzciny cukrowej z odpowiednią zawartością cukru, dlatego soku napić możemy się od jesieni po pierwsze trzy miesiące roku, na które przypada szczyt zbiorów. Soczkarnie dostają długie łodygi, które przerabiają w głośnych maszynach na sok, który jest właściwie (jako świeży) szaro-zielony i ma na górze piankę (:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz