czwartek, 21 kwietnia 2011

Egipska kuchnia - koshery

Nie pamiętam, kiedy jadłam pierwszy raz .. pamiętam, że intensywny zapach czosnku powalił mnie na kolana, a ostrość sosu pomidorowego wypaliła gardło. Ale i tak mówiłam, że jest super.
Dookoła brudne szyby, widok na Sheraton Road, drugie piętro jakiejś restauracyjki. to wszystko było jakieś takie niedoocenienia ..


Koshery
3-4 spore cebule (basal)
  brązowa soczewica (ats)
ryż (roz)
przetarty czosnek (tom)
pomidory (tomatim)
makaron - nitki lub z dziurką (makaroni)
sól (melh)
pieprz (fylfyl)

Cebulę pokroić w plastry, usmażyć na oleju na brązowy kolor.
Po usmażeniu wyłożyć na papier do odsączenia.
Na olej wrzucić soczewice, zalać wodą na ok. 3 cm powyżej poziomu soczewicy i gotować.
Przed końcem gotowania dodać ryż, żeby doszedł razem z soczewicą.
Osobno przygotować sos.
Na oleju usmażyć czosnek, dodać zmiksowane pomidory. Całość gotować na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem.
Ugotować makaron wedle uznania np.: krótkie rurki i połamane na 3-4 czesci spaghetti.
Na talerzu wyłożyć ryż z soczewicą, na to makaron, całość polać sosem pomidorowym i posypać usmażoną cebulą.


Smacznego!
Bisaha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz