niedziela, 6 marca 2011

Nakhla

Nakhla, czy też melasa  to mokry tytoń służący do palenia w fajce wodnej (shishy). Charakteryzuje się mocnym aromatem i dużą wilgotnością dzięki nasączeniu go melasą cukrową, syropami owocowymi, esencjami i olejkami aromatycznymi. Wilgotność tego tytoniu uniemożliwia palenie go w fajkach klasycznych, gdyż wymagane jest dla prawidłowego żarzenia stałe podgrzewanie go węglem drzewnym.
Najczęściej produkowany z postrzępionych drobno liści tytoniu zmieszanych z miodem lub innym słodzikiem, melasą lub podsuszonymi owocami.
Tytonie posiadają różne aromaty, z których najpopularniejszym wydaje się być tytoń "dwa jabłka" z wyczuwalną anyżową nutką mieszany często z aromatem "miętowym". Oprócz nich spotkać można "jedno jabłko", "trzy jabłka", "truskawkę", "jaśmin", "różę", "mango", "cappuccino", "czekoladę", "lukrecję", "karmel", "kwiatowy", "kardamon", "cynamon", "wanilię", "kokos", "wiśnię", "winogrono", "banan", "kiwi", "wieloowocowy", "kawę", "colę", i kilkadziesiąt innych smaków.
Do głównych producentów mokrego tytoniu należą: Dokhan San`ate Abir, Al Fakher, Starbuzz, Layalina, Serbetli, Al Waha, Hennawy i egipska firma Nakhla Tobacco.

Zapraszam na stronę producenta Nakhla Tobacco w celu obejrzenia produktów - http://www.nakhla.com/GroupsData.aspx



Przypominam, że już niedługo w naszym sklepiku pojawią się również tytonie do shishy (jakiekolwiek propozycje odnośnie smaków podawać można w komentarzach do tego posta bądź poprzez mail sklepiku znajdujący się na jego stronie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz